Anki Larsson

Med anledning av sin MS-diagnos har Ann-Kristin ”Anki” Larsson från Småland erfarenhet av rehabilitering i varmt klimat. Att det blev Scandinavian Rehab Center var inte ett aktivt val av Anki utan en slump, eftersom hon blev remitterad. "Först kändes det osäkert att åka till ett nytt ställe. Men med facit på hand kunde det inte ha blivit bättre" berättar Anki.

Anki Larsson

– Jag har haft min MS-diagnos sedan 2005. Det började med att jag hade en massa olika skumma symptom. Ett tag trodde jag att det var utbrändhet. Sen fick jag en halsböld och därefter upptäckte jag en skugga över mitt högra öga, som visade sig vara en synnervsinflammation, vilket jag i efterhand fått reda på är ett vanligt skov initialt. När jag väl fick min MS-diagnos var det inte bara hemskt utan också lite skönt att få reda på vad de där skumma symptomen jag hade berodde på, säger Anki.

Under åren som gått har Anki hunnit med flera olika slags rehabiliteringar. På hemmaplan, om än i liten utsträckning, och i varmt klimat, både hos SRC och en annan arrangör som håller till på Kanarieöarna.

– Det kunde inte ha blivit bättre. De jag umgicks med var överväldigade efteråt och jag också. Det var jättebra från inskrivningen till att jag nu är hemma och bär med mig så många tips på övningar som jag fortsätter göra och mår bättre av.

Vad tror du det är som gjorde dig och de andra i gruppen så nöjda?

– För mig handlade det om att hjälpen jag fick minskade min nervvärk. Men det handlade också om att vi verkligen blev omhändertagna, av väldigt rutinerade, kunniga personer. En bonus var förresten att alla talade svenska på SRC vilket gör allt så mycket enklare. Speciellt när man behöver kunna beskriva sin ganska komplexa problematik, förklarar Anki.

Betyder det att du kommer åka på rehabilitering i varmt klimat igen?

– Nu har även Region Jönköping tagit beslut om att inte remittera till den här typen av rehabilitering och jag ser ingen annan förklaring än att de vill spara pengar. Jag tycker att det är förjävligt rent ut sagt. Apropå det så var jag  på zumba häromdagen och pratade med min kompis som har reumatism om hur vi skulle kunna lösa det. Vi kom på en riktigt dålig lösning men också några bra alternativa vägar.

Var Eurojackpot den dåliga lösningen?

– Haha, nej det var det inte, det var faktiskt en snäppet sämre idé som jag inte vill gå in på. Men jag har landat i att det smarta nu är att undersöka möjligheten att få stöd via Försäkringskassan, fonder och stiftelser. Skulle det inte funka kommer jag troligtvis åka igen ändå, för det jag fick ut av rehabiliteringen på SRC var och är otroligt värdefullt.

Har du frågor om fonder eller stiftelser eller andra möjliga bidrag till din rehabresa? Kontaka Jolanda Madia på jolanda.madia@sarnmark.se, eller ring på 073-0965478.

Läs mer om våra rehabiliteringprogram.

Fler berättelser

Läs om hur andra kunder har upplevt sin vistelse hos oss.