Arne Ottosson

Arne Ottosson är en av stammisarna på SRC. Jag träffar honom och hans dotter Lotta i hotellrestaurangen på SRC:s rehabanläggning. Det är tredje gången Arne är här sedan 2021.

Arne Ottosson

Hur kommer det sig att du fortsätter att åka till SRC?

– Jag vill öka min muskelstyrka och rörlighet, säger Arne.

Han berättar att han upplever förbättringar varje gång han åkt på rehab. Det bekräftas av mätningarna som personalen gör vid in- och utskrivningen.

Hemma i Mönsterås tränar han i varmvattenbassäng en gång i veckan samt på vibrationsplatta och motionscykel i vardagsrummet, men det räcker inte riktigt för att bibehålla det han byggt upp på senaste rehabresan.

– Det ger dig en energiboost också, fyller Lotta i. Inte bara träningen och behandlingarna är positiva, utan också det sociala. Du kommer ju ut flera gånger per dag och på helgerna åker gruppen på utflykter.

”Den här gör att jag flyger”

Arne har hydrocefalus, ett tillstånd som gör att det bildas extra mycket vätska innanför skallbenet. För Arnes del innebär det att han har begränsad rörlighet och att det tar längre tid att göra saker. Han tar sig fram med en promenadskoter. En behändig sak på tre hjul som går att fälla ihop till storleken av en resväska.

– Den här gör att jag flyger, säger han.

Jag tittar noga, men ser inga vingar, men sedan förstår jag att det är svårt att resa med en större elrullstol och att den portabla skotern är praktisk om man vill åka på rehab. Väl på plats finns kraftfullare promenadskotrar att låna.

 Är det något du uppskattar speciellt här hos SRC?

– Personalen! utbrister Lotta innan Arne hunnit svara. De är jätteduktiga. Och Arne kan bara hålla med.

Lotta är själv legitimerad sjuksköterska och jobbar på en dansk rehabanläggning som också ligger i Benalmádena. Hon känner sig trygg med att pappa får professionell hjälp på SRC. Och så är det en extra bonus för Arne att dotterns familj bor så nära och att han får möjlighets att träffa sina barnbarn.

 Men vem är det som betalar för din rehab?

– Fösta gången betalade jag allt själv, berättar Arne. Men de senaste gångerna har Försäkringskassan betalat för själva rehabiliteringen. Resan och boendet får han stå för själv.

– Ja, men om det är något man ska satsa pengar på så är det ju sin hälsa, menar Lotta. Och det är verkligen inte dyrt om man tänker på vad man får för pengarna.

 Så Lotta, vad skulle du önska mest av allt för din pappa?

– Ökad rörlighet. För rörlighet betyder självständighet för pappa.

Läs mer om våra rehabiliteringprogram.

Fler berättelser

Läs om hur andra kunder har upplevt sin vistelse hos oss.