Bruno Källebring

När jag ringer upp Bruno sitter han på Göteborgs Universitet. Han är doktor i biofysik/biokemi och har en lång karriär inom forskning och undervisning. 1974 tävlade han i go-cart och var med om en allvarlig olycka som gjorde honom förlamad. Nu ska vi prata om hans upplevelser av att testa rehabilitering i varmt klimat för första gången.

Bruno Källebring

Bruno var bara 16 år när olyckan gjorde honom förlamad från bröstet och ner. Han fick mycket rehabilitering direkt efteråt och det var väldigt viktigt för honom. Bruno upplever att han fick mer rehabilitering än vad unga som råkar ut för en olycka får idag.

– LSS var en bra reform, men innan dess satsade man mycket på att försöka återfå funktion direkt efter skadan. Vi var flera ungdomar som tränade samtidigt och jag såg på de andra att rehabilitering fungerade vilket motiverade mig att kämpa. De som är yngre har inte fått samma möjlighet till rehab som min generation hade, menar han.

Bilen blev stående i garaget

Sedan olyckan har Bruno regelbundet åkt på rehab i Sverige, men nu ville han testa något nytt.

– Jag ville undersöka rehabilitering i varmt klimat och kombinera det med en road trip. Och så fick jag ett erbjudande på tio dagar från SRC.

Sagt och gjort. Hösten 2022 körde han hela vägen till spanska solkusten och SRC:s rehabanläggning.

En av anledningarna att Bruno körde ner till SRC var att han ville komma ut och se omgivningarna på fritiden. Kanske ta en titt på Gibraltar. Men bilen blev stående eftersom han fick vänner i rehabiliteringsgruppen. De umgicks på kvällarna och åkte även med SRC:s buss på utflykter.

Nästa gång blir det 3–4 veckor

Bruno är nöjd med sin vistelse på SRC som varade i tio dagar. Han tycker att det var bra upplägg och bra träning. Bassängträning passar honom inte så bra, så hans individuella program anpassades till mer träning i gymmet.  

– När jag körde hem hade jag först träningsvärk, men sedan kände jag att jag blivit starkare. Framför allt ger det en kick att komma igång igen med träningen hemma. Man kan ju bli lite lat mellan varven.

Bruno berättar att miljöombytet är viktigt för att kunna fokusera på sin rehabilitering. Solen och värmen var en skön bonus som gav honom den extra energi som krävs för att orka träna intensivt.

Jag frågar om han kan tänka sig att komma tillbaka till SRC.

– 2023 har jag fullt upp med att flytta universitetets laboratorium till nya lokaler, men året efter lutar det åt att jag åker tillbaka till SRC. Men den gången flyger jag så att jag hinner vara där tre till fyra veckor.

Vi hälsar Bruno varmt och soligt välkommen tillbaka!

Läs mer om våra rehabiliteringprogram.

Fler berättelser

Läs om hur andra kunder har upplevt sin vistelse hos oss.