Erik Iivonen

När Erik Iivonen var runt 40 år fyllda hade han hunnit med en hel del. Han hade bildat familj, skaffat ett torp med trädgård, ett brinnande idrottsintresse och byggt upp en trivsam tillvaro som frilansande dragspelsmusiker. Det var dock nära att hans värkande och stela leder, till följd av Psoriasisartrit, satte punkt för Erik och familjens gemensamma musikerdröm.

Erik Iivonen

Så här 20 år senare minns han den obehagliga känslan av att gradvis tappa den finmotoriska förmågan i händerna.

– Jag fick nästan panik då symtomen började göra sig till känna i mina händer och fingrar. Jag tänkte genast att jag vill göra allt som jag kan för att kunna fortsätta med min profession inom musiken. Det här är inte ett yrke där man går i pension, många med mig vill fortsätta musicera så länge man lever; det är en livsstil!

Psoriasisartriten behandlades effektivt i värmen

En tid senare fick Erik beskedet att han drabbats av Psoriasisartrit. Det är en kronisk inflammatorisk ledsjukdom där en eller flera leder inflammeras. Den orsakar ofta smärta, stelhet och svullnad i och kring alla kroppens leder.

I samråd med sin husläkare ansökte han därför om rehabilitering i varmare klimat och 2009 gjorde han den första av en handfull resor till den spanska solkusten. Här träffade han delar av personalen som idag driver SRC.

För Erik har målet med rehabiliteringen hittills varit att minska stelheten och svullnaden i lederna, lindra värken i ländrygg och nacke samt att förbättra konditionen. Tillsammans med det erfarna teamet av läkare, sjuksköterska, fysioterapeuter och kurator, arbetar de gemensamt fram ett program, som enligt Erik själv har blivit väldigt lyckat.

– Personalen är så proffsig och uppmuntrande. Träningsmomenten var väl genomtänkta och detta i kombination med den utmärkta sjukgymnastiken gav effekt.

Mindre smärta, ökad rörlighet och kontinuerlig träning gör musikerlivet möjligt

Han menar att rehabiliteringen hos SRC har givit varaktiga resultat, nu vaknar han inte längre med samma stelhet och smärta. Erik upplever att effekten och välbefinnandet som träningen medfört avtagit efter lite mindre än ett år, samtidigt medger han att smärtan inte längre är lika ihållande.

– Nu stavgår jag några gånger i veckan, en gång i veckan är jag på vattengympa och där emellan försöker jag besöka gymmet.

Träningen och rehabiliteringen hos SRC är en starkt bidragande orsak till att Erik kan fortsätta att arbeta heltid som frilansmusiker och dragspelslärare för barn och ungdomar på Kulturskolan i södra Stockholm. Vid sidan av undervisandet uppträder han också i olika scensammanhang tillsammans med sin familj, som alla delar passionen för sång och musik.

Stärkande att få dela erfarenheter med andra i en liknande situation

Erik Iivonen är inte sen att rekommendera SRC till personer som befinner sig i en liknande situation som honom, och han åker gärna ner till Benalmadena igen när det finns möjlighet.

– Mina vistelser där har gjort avgörande skillnad för mig. Jag har kommit till insikt om betydelsen av kontinuerlig träning för oss reumatiker och i och med man får träffa andra i samma situation har jag inte bara fått stöd och tips som gör vardagen mycket lättare, jag har också fått vänner för livet.

Läs mer om våra rehabiliteringprogram.

Fler berättelser

Läs om hur andra kunder har upplevt sin vistelse hos oss.