Klas Johannesson

Vissa personer med kroniska tillstånd har svårt att få behandlingar som hjälper dem nämnvärt. Ibland kan en intensiv multimodal rehabilitering i varmt klimat vara det enda som fungerar. Klas är en av dem och han upplevde en särdeles stor effekt av sitt besök på Scandinavian Rehab Center (SRC) utanför Malaga.

Klas Johannesson

Det är början av april och snön vräker ner i Jönköping där Klas Johannesson bor. Nu vill han berätta hur han för sex veckor sedan åkte ner till SRC:s rehabanläggning på spanska solkusten. På flyget spelar han spel på mobilen för att distrahera den obarmhärtiga smärta som varit hans följeslagare i tre år. I facket ovanför flygstolen ligger hans krycka. Klas har CRPS. CRPS är en sällsynt diagnos som också kallas självmordssjukdomen. Det är ett tillstånd som påverkar nervsystemet att sända ut maximala signaler för smärta. En smärta som räknas som större än en barnafödsel (se McGills smärtskala nedan).

Men det hela började alltså för tre år sedan. Klas bröt foten när han spelade badminton och fick gå med benet i gips.

– Visst var det obekvämt och stundtals gjorde det ont, men på ortopeden sa de att det kan vara så, så jag tänkte inte så mycket på det, berättar Klas.

Men det var när läkarna tog bort gipset det började. Benet var blåsvart, svullet och började värka på ett obeskrivligt sätt.

– Det gjorde mycket ondare än när jag bröt foten. Det var en smärta jag aldrig tidigare upplevt.

Klas fick diagnosen CRPS och nu började ett helt nytt kapitel i hans liv. Till en början är han sängliggande. Benet värker dygnet runt, han kan inte längre jobba, han kan inte sova, han kan inte ens tänka på grund av smärtan och ingenting fungerar som det ska.

– Jag kunde inte längre ha på mig långbyxor utan fick gå med shorts året runt. Tyget mot benet kändes som om någon sågade i mitt kött, och när jag duschade kändes vattnet som syra i ett sår.

Sjukhusbesöken avlöser varandra, vårdpersonalen känner inte till hans sjukdom och vet inte hur de ska kunna hjälpa honom. Klas räknar upp en lång lista på starka smärtstillande mediciner som han prövat, han hinner avverka tre olika fysioterapeuter, akupunktur, bassängträning… men ingenting hjälper. Tvärt om blir han bara sämre. Det går så långt att han åker till psykakuten när han känner att han håller på att ge upp.

Till slut får Klas kontakt med chefsläkaren på ortopedkliniken vid länssjukhuset i Jönköping. Som en sista möjlighet skriver han en remiss för intensiv rehabilitering i varmt klimat.

– Fast han varnade mig för att det är väldigt svårt att få det beviljat, minns Klas.

Klas har tur

Inte nog med att han bor i en av de sista regionerna i Sverige som fortfarande beviljar rehabilitering i varmt klimat*, dessutom får han sin ansökan beviljad. Det ska bli tre veckor på SRC:s rehabanläggning på spanska solkusten.

Och nu sitter han alltså på flyget till Malaga. Efter landningen linkar han av med sin krycka och blir inskriven av vårdpersonalen på SRC.

– Jag fick en individuell behandlingsplan som justerades efter hand. Fysioterapi, akupunktur, samtalsstöd med kurator, gruppträning, föreläsningar om cirkulatoriska systemet – ja, allt möjligt!

Personalen på SRC arbetar multimodalt, vilket innebär att flera discipliner, tillsammans med patienten, planerar sina insatser för att bearbeta sjukdomen från olika perspektiv samordnat.

– Det var som en bootcamp med fyra pass om dagen. Min kontaktperson, Mathias, peppade mig och jag ville visa honom att jag gjort min träning inför nästa avstämning, berättar Klas.

Redan efter 5–6 dagar märkte han stora framsteg. Smärtan började minska, sömnen förbättrades och rörligheten ökade. Det var kombinationen av åtgärder och möjligheten till intensiv träning flera gånger om dagen som gav effekt.

– Var har du din krycka? frågade de andra deltagarna. Den ligger på rummet, svarade jag. De kunde inte tro sina ögon. Jag hoppade jämfota!

När nu Klas sitter i sin lägenhet, tre veckor senare, ser hans liv annorlunda ut. Han tränar regelbundet på gym, sover ordentligt för första gången på tre år och han bär långbyxor! Kryckan är ett minne blott.

– Jag är så otroligt tacksam för den hjälp jag fått på SRC. Det här är det bästa jag gjort.

Han har redan tagit kontakt med flera sjukhus i närheten och erbjudit sig att berätta för läkarna om sin sällsynta diagnos och om erfarenheterna av sitt tillfrisknande. Han hoppas att det kan hjälpa andra som drabbats av CRPS.

– Och nu på måndag ska jag arbeta för första gången på tre år, avslutar Klas.

Observera att Scandinavian Rehab Center inte gör anspråk på att kunna bota personer med kroniska eller sällsynta diagnoser. De allra flesta av våra patienter rapporterar upplevda hälsoförbättringar efter genomförd rehabilitering och vissa, som i Klas fall, får livsavgörande förbättringar.

* Från och med 1/1 2025 har även Region Jönköping tagit bort möjligheten till rehabilitering i varmt klimat.

Har du frågor om fonder eller stiftelser eller andra möjliga bidrag till din rehabresa? Kontaka Jolanda Madia på jolanda.madia@sarnmark.se, eller ring på 073-0965478.

Läs mer om våra rehabiliteringprogram.