Majen Fredby

Många av SRC:s patienter återkommer med jämna mellanrum. De har lärt sig att den behandling och träning de får bygger upp deras funktioner, för kanske ett år eller två, tills det är dags att fylla på med en ny omgång intensiv rehab. Och så finns det dem som knappt vill åka hem. Som Majen.

Majen Fredby

Det första man slås av när man möter Marianne ”Majen” Fredby på SRC:s rehabanläggning är hennes livsglädje och positiva utstrålning. Hon pratar glatt med alla och som pensionerad språklärare skojar hon på spanska med hotellpersonalen. Ändå är hon drabbad av mer ohälsa än de flesta.

Majen sitter i elrullstol på grund av polyneuropati, vilket är en sjukdom som angriper nerverna och ger plötsliga smärtattacker. Hon har också diabetes typ 2 och PCV ET. PCV är en typ av blodcancer som behandlas med cellgifter. En behandling som pågått i över tio år. I början av 2023 drabbades Majen av en infekterad gallblåsa som ledde till sepsis (blodförgiftning). Man blev tvungen att söva ner henne till konstgjord koma för att kunna operera.

Som om inte det här vore nog fick hon en stroke bara en månad efter hon kommit hem från sjukhuset. Höger arm och ben gick inte längre att styra. Samtidigt hittade läkarna flera blodproppar i en halsartär. Efter detta blev hon även stel och sned i nacken.

För den som inte känner Majen måste det här förefalla som en lång ångestfylld historia, men hon berättar den med gott mod och en massa humor.

Efter sin stroke hamnar Majen på rehabiliteringsklinik i södra Stockholm. Hon får börja träna upp sitt högerben och arm/hand. Men nu kommer nästa bakslag. Hon blir trött, glädjelös och får problem med talet. Majen klarar inte av att fortsätta rehabiliteringen. På grund av ett missförstånd mellan vårdgivare har hon fått alldeles för höga doser av cellgifterna och råkat ut för läkemedelsförgiftning.

Majen och hennes man, Berne, har sparat ihop en del pengar och för dem var det här ett väl valt tillfälle att använda en del av dem på rehabilitering i varmt klimat.

– Det är det väl värt när jag får tillbaka en hustru som är så mycket gladare, säger Berne.

De hittar SRC, vilket verkar vara i Majens smak. Hon bokar tre veckors rehab i november 2023 och blir så nöjd med sin upplevelse att hon bestämmer sig för att snart komma tillbaka.

– Personalen är ju helt underbar! Susannes röst – jag skulle kunna lyssna på den i timmar. Mathias masserade och fick igång min sneda nacke igen. Och Linda är ju helt fantastisk med sitt tålamod och hur hon kan hålla alla bollar i luften. Och…, Majen har lovord för alla som hon mötte.

I slutet av februari 2024 är det dags igen. Majen åker till SRC och stannar i åtta veckor. Under sin vistelse upptäcker SRC:s sköterska, Cathrine, att Majens andning inte är som den borde. Det blir ambulans till det lokala sjukhuset som SRC har ett samarbete med. Där blir Majen liggande i en vecka och varje dag kommer någon från SRC och hälsar på.

– Dom skämmer bort mig så! Dom är inte bara professionella med rehabiliteringen, det är också den mänskliga värmen.

I och med att Spanien tillhör EU behövde inte Majen betala något för sjukhusvistelsen.

Nu i september 2024 ska Majen åter igen till SRC. Hon stannar till rehabsäsongen är slut plus ytterligare några veckor på hotellet. Det är uppenbart att hon är nöjd med sina vistelser.

– SRC får så bra resultat tack vare värmen i klimatet och värmen i personalen, sammanfattar hon.

Läs mer om våra rehabiliteringprogram.

Fler berättelser

Läs om hur andra kunder har upplevt sin vistelse hos oss.