2023-11-02

Rehabresorna förändrade mitt liv

År 2013 hjälpte min dåvarande reumatolog mig att få åka på min första rehabresa i varmt klimat. Det förändrade mitt liv. Jag blev, med hjälp av fantastiskt bra träning på heltid och det varma klimatet, oerhört mycket bättre. Det var nästan så att jag blev smärtfri under en period efter det.

Rehabresorna förändrade mitt liv

I många år har jag levt med min sjukdom och de smärtor det medför. För 10 år sedan så var det så illa att jag gick på maxdos av kraftiga smärtstillande var dag för att kunna, för det mesta, gå till jobbet.

Innan jag fick åka första gången blev jag erbjuden sjukpension. Jag hade inte ens fyllt 50 år då och det var definitivt inte något jag ville även om jag knappt kunde jobba på grund av smärtorna. Sedan blev jag remitterad till en reumatolog som hjälpte mig vidare med rehabilitering i varmt klimat. Jag är honom stort tack skyldig! Det förändrade faktiskt mitt liv.

Det var fyra mycket tuffa veckor för mig – men vilket resultat! Sedan dess har jag åkt ungefär vartannat år och tillsammans med träningen som jag utför här hemma kan jag fungera. Jag kan fortsätta att jobba 100% i det företag som jag själv driver.

Jag lider av Bechterews sjukdom och i år gick resan till SRC i Malaga, Spanien. Jag känner att jag kommer att klara av att jobba 100 % även denna vinter tack vare att jag fick komma iväg dit och träna på heltid i varmt klimat.

När vi tränar finns alla professioner under samma tak och träningen är helt individanpassad. Det görs en kartläggning av sjukdomsbild, hur just jag mår i dagsläget och de lägger sedan upp träningen efter noggranna tester. Det är gruppträning, enskild träning, vattengympa, stavgång, balansträning, massage, yoga, meditationsträning, mindfulness, cykelpass, cirkelträning, kostlära, motivationslära, träningslära, akupunktur och avslappningsövningar. Balansen mellan aktiva och passiva behandlingar är viktig.

Efter resan får vi en sammanhållning som håller länge efter resan, där vi pratar, träffas, lär oss av varandra, även när träningen i värmen är över. Detta är nog så viktigt och ska inte underskattas.

/Richard Nilsson, Helsingborg

Rehabiliterings-program